sukuni.fi/tietotekniikka/

Internet

Info Laitteisto Materiaali Ohjelmat Internet Julkaisu Linkit sukuni.fi

Hakukoneet Tietokannat Muut Tietoturva

Internet tiedon lähteenä

Hakukoneet

Eräitä WWW –sivuja kutsutaan hakukoneiksi. Näiden sivut käyttävät tiettyjä taustalla toimivia ohjelmia (hakukoneita) ja niiden luomia tietokantoja. Sivut mahdollistavat verkossa surffaajan tiedonetsinnän. Eli kun käyttäjä ei tiedä, missä www –osoitteessa voisi olla tietoa häntä kiinnostavasta aiheesta, hän menee hakukoneeseen ja kysyy tältä.

Hakusanat

Hakukoneissa on lähes säännönmukaisesti kenttä, johon käyttäjä voi kirjoittaa hakusanoja ja sen jälkeen painaa painiketta, joka hakee näkyville listauksen käyttäjän kirjoittamia avainsanoja parhaiten vastaavia sivuja. Usein yleisillä sanoilla haettaessa tuloksia tulee valtavia joukkoja: tuhansia, satoja tuhansia,...

Muuttamalla hakusanoja, tai lisäämällä tarkentavia hakusanoja, voidaan tulosjoukkoa rajata. Usein (muttei kuitenkaan aina) on tehokkaampaa käyttää perusmuodossa olevia hakusanoja: esim. sanojen Kuopion majoituspalvelut tilalla käytetäänkin sanoja Kuopio ja majoituspalvelu.

Useissa hakukoneissa voidaan myös valita ns. tarkennettu haku, jossa voidaan www –lomakkeen avulla kertoa enemmän ja tarkemmin haluttuja hakukriteerejä.

Yleisimpiä hakukoneita

Tällä hetkellä (18.12.2006) yleisimpiä hakukoneita ovat:

  • http://www.google.fi
  • http://fi.altavista.com
  • http://www.fi

Verkossa tarjolla olevat sukututkijan tietokannat

HisKi

http://www.genealogia.fi/hiski?fi

Pääset tänne myös Sukututkimusseuran pääsivulta seuraamalla linkkejä: HisKi -> kirkonkirjoja -> HisKi -> Historiakirjojen hakuohjelma.

Suomen Sukututkimusseuran sivujen takaa tarjolla koko ajan laajeneva tietokanta. Seuraa myös etusivun tiedotteita; täällä kerrotaan mitä muutoksia tietokannassa on milloinkin tapahtunut.

Mormonien arkistot

http://www.familysearch.org

Täältä pääset etsimään tietoja suoraan etusivun kautta.

Siirtolaisuusinstituutti

http://migrationinstitute.fi/emreg

Vuosina 1914-22 sotaoloissa surmansa saaneiden nimitiedosto

http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmaetusivu/main?lang=fi

Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden arkisto

http://www.mil.fi/tietokannat/

Genealogical Database Network

http://www.geneanet.org/

Ajatustenvaihtoa internetin välityksellä

Keskustelupalstat

Useiden sukuseurojen ja muiden kotisivuilla toimii erilaisia keskustelupalstoja; joko vieraskirja –tyyppisiä sovelluksia tai vaikkapa reaaliaikaisia keskustelufoorumeita.

Uutisryhmät

Uutisryhmät ovat sähköisiä ilmoitustauluja, joilla on aina jokin nimi ja tarjoaja. Käytännössä ihmiset lukevat uutisryhmiä joko selaimen tai uutisryhmäohjelman avulla. Joidenkin www -sivujen kautta (kuten googlen keskusteluryhmät –otsikon takaa) tarjoutuu tietty valikoima eri uutisryhmiä ja näitä voi käydä lukemassa mistä tahansa päin maailmaa. Idea on samantyyppinen kuin webmaileissa.

Yleensä internet palveluntarjoaja antaa myös mahdollisuuden lukea eri uutisryhmiä jonkin palvelimen kautta (samalla tavoin kun tarjoaa sähköpostin, kotisivutilaa jne.).

Tämän palvelimen osoitteen saat selville palveluntarjoajaltasi, palvelimen osoite voi olla vaikkapa news.kolumbus.fi tai muu vastaava.

Uutisryhmiä voi myös lukea (ja kirjoittaa omia viestejä ynnä muuta) jollakin tähän tarkoitukseen soveltuvalla ohjelmalla, kuten Outlook Express.

Sukututkijan uutisryhmät

Suomenkielisiä:

  • sfnet.harrastus.sukututkimus
  • sfnet.keskustelu.laki

Englanninkielisiä:

  • alt.genealogy
  • soc.genealogy.misc
  • soc.genealogy.methods

Postituslistat

  • http://www.genealogia.fi/postlist
  • http://groups.yahoo.com, eri alueiden omat postituslistat etsittävissä

Tietoturva

Tietoturva – useissa muodoissaan – on hyvin olennainen osa tietokoneen käyttäjän nykypäivää. Virukset ja muut haittaohjelmat ovat yleisiä ja toisaalta halutaan säilyttää omat tiedot, kuten sähköpostit, yksityisinä.

Salasanat

Salasanoja tarvitaan omien tietojen suojaamiseen. Käyttäjällä on oma salasanansa niin käyttöjärjestelmään, sähköpostiin kuin vaikkapa verkkopankkiinkin. Säilytä salasana hyvässä tallessa äläkä anna sitä ulkopuolisille. Salasanat kannattaa myös vaihtaa aika ajoin varmuuden vuoksi (tämä vain silloin, jos se on mahdollista: esimerkiksi verkkopankin salasanaa ei voi vaihtaa, ellei pankki kyseistä mahdollisuutta tarjoa).

Viruksentorjunta

Viruksentorjunta on hyvä löytyä koneesta kuin koneesta – varsinkin jos kone on kytkettynä internetiin edes välillä. Viruksentorjunta toteutetaan omalla ohjelmallaan, näitä on esimerkiksi F-Secure AntiVirus, Norton AntiVirus ja niin edelleen. Nykyään viruksentorjuntaohjelmat päivittävät itsensä automaattisesti kun tietokone on kytkettynä internetiin.

Palomuuri

Palomuuri on joko ohjelmisto tai laite, joka antaa oikeuksia tiedon liikkumiseen joko koneelle tai koneelta ulospäin. Käytännössä tämä tarkoittaa internetistä tulevaa ja sinne lähtevää tietoa. Palomuuri kannattaa olla jokaisessa koneessa, joka on kytkettynä internetiin. Se suojaa konetta hakkeroinnilta ja muulta epätoivotulta tiedolta oikein konfiguroituna. Palomuuri löytyy esimerkiksi F – Secure Internet Security 2006 – ohjelmistosta.

Windows – käyttöjärjestelmän päivittäminen

Aina aika ajoin kuulee uutisista sekä eri ohjelmien, että käyttöjärjestelmien tietoturvaongelmista. Useimmiten kyseisen ohjelman tai käyttöjärjestelmän valmistaja rakentaa tämän ongelman korjaavan tiedoston, jonka asentamalla ongelmasta ei tarvitse omalla koneella huolehtia.

Windows – käyttöjärjestelmän turvallisena pitäminen tapahtuu päivittämällä sitä. Tämä voidaan tehdä mm. internetin kautta menemällä omalla koneella sivulle http://windowsupdate.microsoft.com

Osoitteeseen siirryttyäsi sivusto tarkistaa koneesi tilanteen ja kertoo sinulle, mitä päivityksiä sinun tulisi asentaa. Valitset haluamasi asennuspaketit ja pyydät niiden asennuksen. Ja sitten vain odottelet, kunnes asennus on valmis.

Huomaa, että uusimmissa käyttöjärjestelmissä, kuten Windows XP, paketit latautuvat automaattisesti internetistä. Mikäli pakettien automaattinen asennus ei ole päällä, sinun tulee vain asentaa ne kun ilmoitus tästä tulee esille (ilmoitus näkyy tällöin automaattisesti tehtäväpalkin oikeassa reunassa).

Spywaren poisto ja valvonta

Yleisimmät käytettävät ohjelmat ovat SpyBot ja AdAware.

Sivujen ylläpito: eeva.hyytia@tilkkutakki.com