Perinteisesti perinteikästä perinneruokaa

Perinneruokapäivää vietettiin Ypäjällä Kartanon koululla 19.3.2017. Järjestelyistä vastasivat Loimaan seudun reippaat naiset Päivi Laaksosen johdolla. Muiden saapuessa saapuessa paikalle oli marjapiikakka jo paistettu ja kahvit valmiina. Osallistujia oli n. 25.

Tutustuimme puolpielavan, otrakakkaroiden, perunakakkaroiden ja kaurakiisselin valmistukseen. Ainakin itselleni otrakakkarat ja kaurakiisseli olivat uusia tuttavuuksia. Tietysti tehtiin myös riisipiirakoita.

Puolpielavaan oli tehty juuret jo edellisenä iltana, koska imeltyminen ottaa niin paljon aikaa ettei oltaisi saatu valmiiksi samana päivänä. Samoin oli kaurakiisseliin tehty juuri. Aloitettiin sitten taikinoiden vaivaamisella ja samaan aikaan miehet kuorivat perunoita perunakakkaroiden täytettä varten.

Otrakakkara
3 dl ohrahiutaleita
½ l maitoa
2 dl kermaviiliä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
maitoa

1. Anna hiutaleiden turvota maidossa pari tuntia. Ennen hiutaleiden sijasta käytettiin karkeita ohrajauhoja.
2. Sekoita taikinaan kermaviili, muserrettu hiiva ja suola.
3. Lisää maitoa, kunnes taikina on pannukakkutaikinaa hieman paksumpaa. Anna taikinan nousta tunnin verran. Vatkaa pari kertaa nousemisen aikana.
4. Levitä taikina voidellulle pellille parin sentin paksuiseksi levyksi ja anna kakkaran nousta puoli tuntia.
5. Paista otrakakkaraa 300 asteessa 15 minuuttia.
Tätä kakkaraa tehtiin myös tuoreesta kirnupiimästä. Tällöin kohotusaineena käytettiin soodaa.

Oli otrakakkarataikinakin varmaan tehty etukäteen kun ne saatiin ensimmäiseksi uuniin. Ei tehty yhtenäisenä pellillisenä vaan erillisinä kakkaroina. Hyviä olivat.

Puolpielava
1 l vettä
2½ dl ruisjauhoja
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl kuminoita
1 dl rusinoita
17 dl vehnäjauhoja

1. Kuumenna vesi n. 70 asteeseen. Sekoita ruisjauhot veten ja jätä taikinapohja lämpimään paikkaan imeltymään yön yli.
2. Sekoita aamulla taikinapohjaan desi kiehuvaa vettä, rusinat, suola, kuminat ja muserrettu hiiva. Sekoita härkimellä joukkoon puolet vehnäjauhoista. Anna taikinan käydä tunnin verran. Taikina saa kunnolla kuplia.
3. Tarkista taikinan maku. Taikina saa olla hieman makea. Lisää tarvittaessa siirappia. Alusta kiinteä taikina ja jätä se nousemaan lämpimään paikkaan.
4. Leivo taikinasta kolme pitkulaista leipää eli pulkkia. Anna leipien kokota kunnolla. Leikkaa niiden pintaan 3-4 viiltoa ja voitele leivät sokerivedellä.
5. Paista leipiä 225 asteessa 40 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohja koputettaessa kumisee.

Puolpielavaa tai puolpielasta tehtiin kahdella eri reseptillä. Toinen taikina oli selvästi toista kiinteämpää. Tässä kuitenkin vain yksi resepti. Oiken hyviä olivat kaikki leivät.

Piirakoiden tekoon asllistuivat lähes kaikki, jopa 5 vuotias Juho kauli kuoria.

Perunakakkarat
2 dl vettä
2 dl ruissihtijauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
Täyte:
20 perunaa
3-4 dl maitoa
1 tl suolaa
20 g voita
1 muna

1. Valmista perunamuhennos täytteeksi.
2. Sekoita taikinan aineksista kaulittava taikina.
3. Pyörittele taikinasta pötkö, jonka halkaisija on 7 senttiä.
4. Leikkaa pötköstä sentin paloja. Taputtele palat jauhoja apuna käyttäen ohuiksi kakkaroiksi.
5. Ajele kakkarat ohuikai kuoriksi. Varo, etteivät reunat halkeile. Liika jauho on pahasta.
6. Levitä sentin verran täytettä kuorelle niin että reunoja jää pari senttiä paljaaksi.
7. Rypytä kapea kaistale reunaa täytteen päälle.
8. Paista kakkaroita 300-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Voitele taikinareuna voi-vesiseoksella.

Kaurakiisselin keittäminen kävi työstä, sitä kun täytyy sekoittaa koko ajan, ettei jää kattilan pohjaan kiinni ja pala. Tulos oli yllättävä ja maku erikoinen. Siihen tottuneet tietysti pitivät kiisselistä, mutta meidän muiden tuntemuksia voisi kuvata kuten joku osallistujista tokaisi: ”Ei tästä nyt uutta lempparia tullut.”

Kaurakiissel
1 kg kaurajauhoi
4 l vettä
4 tl suoloi
4 vanhoa ruisleivän kannikkoa

Kaurakisselii tehtii ennevanhoa kaurajauhoist, mis olj akanat mukan. Käslämpimeä vettie hämmennetteä jauhot, sit leiväkannikat, annettoa olla lämpimäs paikas vaik kakstoist tuntii. Jos se hais nenneä happamalt, toisin sannoi, olj käynt, koaettii se toisie kattiloa tai sukunoa seulan lävitse. Kaurakiisselin liem, mikä olj siivilän läpi laskettu, pantii liitan (hellan) piäl kiehumoa hiljasel tulel ja hämmennettii koko ajan. Kiissel olj kova palamoa pohjoa, sitä varte pit hämmenteä. Hämmentämist varte olj tehty oma pien härkin puusta. Sit ko kiissel alko sakenemmoa, nähtii tullooks siit liija sakia. Jos tul, pantii lisseä kiehuvoa vettä. Kiissel olj iha kypseä sillo ko se näytti kiiltävält ja liukkaalt, suolat pantii sit vast.

Jos kiissel keitettii ilmanilman akanoi olevist jauhoist, ei tarvint enneä seulan läp laskii, otettii vain pois ne ruisleivän palat ja keitettii. Nykysin ko kiisselii keiteteä kauraryynist nii se pitteä laskii seulan läp ennen ko pannoa kiehumoa.

Kaikenkaikkiaan päivä oli oikein mukava, kiitos siitä kaikille osallistuneille.

Kaikki reseptit ovat Jaakko Kolmosen kirjasta Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat

leipojat leipojat
Puolpielastaikinaa vaivaamassa Hilkka Laine, Pirjo Välisalo, Kaija Hämäläinen ja Päivi Laaksonen. Takana Liisa Juusti-Suominen ja Iida Laaksonen. Piirakoiden teossa Martti Hämäläinen, Marjatta Huhtala, Juho Laine
nuoriso taikina
Piirakankuorien teossa Kaija Herrala, Matti Laine, Juho Laine ja Riitta Laine Markku Lemmetti, Kaija Hämäläinen ja Päivi Laaksonen
pullat
Otrakakkarat

Teksti: Eija Herrala