Metsäpirtin Ahtiaisten Sukuseuran vuosikokous 2014

Vuosikokous pidettiin Loimaalla Sarka-museon tiloissa 6.9.2014.
Suomen maatalousmuseo Sarka sijaitsee Loimaalla, 9-tien varressa, n. 5 km Loimaan keskustasta Turkuun päin. Melkein päivälleen kolme vuotta sitten pidimme vuosikokouksen samassa paikassa. Osallistujia oli nyt 50.
Aluksi oli mahdollisuus tutustua museon pihalla pidettyihin sadonkorjuu- ja käsityömarkkinoihin:
Tarjolla oli erilaisia sadonkorjuutuotteita - enimmäkseen luomua, sepän takomia tuotteita (www.kartanonpaja.fi), pärekoreja, luutia, harjoja, kudonnaisia, nahkatuotteita ym. käsityöläisten tuotteita. Tarjolla oli myös markkinaruokaa sekä kaffetta ja pullaa. Markkinatunnelmaa nostatti "elävä musiikki".
kuva1
kuva2
kuva3
kuva4
kuva5
Ai... ai sentään - miten possulle on käynyt.
Miten se nyt menikään tämä Juicen sika-aiheinen joululaulu...
kuva6
Onneksi markkina-alueella oli myös onnellisesti omissa aitauksissaan eleleviä sikoja, lampaita ja kanoja.
kuva7
Annukka, Mari ja Minttu Turusta ovat tekemässä tuttavuutta paikallisten kanojen ja kukkojen kanssa.
kuva8
kuva9
Melkoisia "helvetinkoneita" oli näytillä - taisivat olla erilaisia maahöyrykoneita ja maamoottoreita. Niitä käytettiin aikoinaan mm. sirkkeleiden, puimakoneiden, jauhomyllyjen sekä pärehöylien voimanlähteenä. Oikeanpuoleisessa kuvassa maamoottoriin on kytketty hihnan ja hihnapyörien avulla jonkinlainen "Vuolukalle", jolla saadaan työstettyä heinäseipäitä tai aitatolppia. Terään kun sattuu kompastumaan, niin tulee taatusti pahaa jälkeä.
kuva10
kuva11
Sisätiloissa oli myös paljon nähtävää. Vanha ylväs traktorivanhus seisoo jykevästi paikoillaan. Kullervo oli pellolla komea ilmestys, mutta jäähdytys ei oikein toiminut, ja kone alkoi keittää jo lyhyen työrupeaman jälkeen - "Höyryä tuprusi niin traktorin syylarista kuin isännän korvistakin"
Puoliltapäivin oli meille varattu ruokailu. Ruokailun varattu tunti kului kuin siivillä - kuulumisia vaihdettiin ja tarinoitiin muuten vain ruokailun lomassa.
kuva12
kuva13
kuva14
kuva15
Ruokailun jälkeen siirryimme Riihi-kokoustilaan. Metsäpirtin Ahtiaisten sukuseuran hallituksen puheenjohtaja Harri Laine toivotti vuosikokousväen tervetulleeksi. Pitemmittä puheitta esiintymisvuoron sai Tytti Pelkonen. Tytti veti räväkällä otteella myös kokousväen mukaan laulun lumoihin.
kuva16
kuva17
Tytti kertoi, että hänelläkin on sukujuuria Karjalassa - tarkemmin Antrean pitäjässä. Sen lisäksi, että Tytti on mitä mainioin muusikko-laulaja, hän on mm. erittäin hyvin menestynyt veteraaniurheilija. Harva voi kehua voittaneensa MM-mitaleja hiihdossa tai missään muussakaan lajissa.
Seuraavaksi Markku Laaksonen johdatteli kokousväkeä muistelemaan ja miettimään sitä, millaista elämä Metsäpirtissä oli 1930-luvulla. Kun elämää Metsäpirtissä peilattiin historiaan, voitiin loppupäätelmänä todeta, että elämä Metsäpirtissä ennen sotaa oli parhaimmillaan kautta aikojen: Elettiin hyvinvoivassa ja kehittyvässä pitäjässä, jossa palveluja löytyi jo melko kattavasti - ja mikä tärkeintä yhteisöllisyys oli voimissaan mm. osuus- ja järjestötoiminnan muodossa.
kuva18
Markku Laaksonen
kuva19
klikkaa kuvaa nähdäksesi kaavion suurempana
kuva20
kuva21
kuva22
kuva23
Kaija Herrala oli nähtävästi ainut kokoukseen osallistuja, joka oli syntynyt 30-luvun alussa ja näin ollen muistaa omakohtaisesti asioita Metsäpirtistä ennen sotia. 30- ja 40-lukujen taitteessa ja myöhemmin 40- ja 50-luvuilla syntyneitä olikin jo melkoisesti paikalla. Seuraavan vuosikokouksen yhteydessä voisimmekin miettiä aikaa 40- ja 50-luvuilla. Tällöin tulisi jo kosolti esiin niitä omia kokemuksia evakkotaipaleelta ja asettautumisesta uusille asuinsijoille.
kuva24
Ennen virallista vuosikokousta Harri Laine kertoi vielä, että sukukirja saadaan jakeluun ennen vuodenvaihdetta. Harri vastasi myös moniin sukukirjaan liittyviin kysymyksiin ja kertoi mm. kuinka etu- ja sukunimien muodot liittyivät siihen, minkä kielinen kirjuri oli ollut asiakirjaa tallentamassa.
Virallinen vuosikokous sujui joutuisasti. Erityiskiitoksen ansaitsevat sukuseuran hallituksen erovuoroiset jäsenet: Katariina Ahtiainen, Matti Ahtiainen Nokialta ja Matti Ahtiainen Vehmaalta.
Vuosikokouspöytäkirja on luettavissa näillä sukuseuramme nettisivuilla.
Vuoden 2015 vuosikokous pidetään kaksipäiväisenä. Tarkoituksena on pitää vuosikokous Lappeenrannassa tai sen lähiseudulla. Varsinainen kokouspaikka ei vielä ole selvillä. Seuran omaa Karjalan matkaa lähdetään myös suunnittelemaan.
Virallisen osuuden jälkeen nautittiin vielä lähtökahvit ja uusi sukuseuran hallitus piti järjestäytymiskokouksensa.

teksti: Markku Laaksonen
kuvat: Jaakko Ahtiainen, Mauri Hämäläinen, Riitta Siltanen ja Markku Laaksonen
viiva