Toimintapäivä 2011

Ahtiaisten sukuseuran tämän vuoden tapahtumapäivä järjestettiin Uudessakaupungissa 21. toukokuuta. Sää oli mitä mainioin. Aurinko paistoi ja tuulikin oli varsin vienoa. Kahdeksantoista toimintapäivään osallistujaa 10 ja 80 vuoden välimaastosta oli paikalla.
Kokoonnuimme klo 11 tervetuliaiskahveille Pakkahuoneen terassille (uusi terassi Vason myllyn päädyssä). Kahvin kanssa oli tarjolla juuri valmistettuja makoisia reikämunkkeja. Jotkut olivat aloittaneet Uudenkaupungin vierailupäivän jo pari tuntia aikaisemmin avautuneilla saaristolaismarkkinoilla rannalla Pakkahuoneen tuntumassa tai kukkamarkkinoilla Kaupunginlahden toisella puolen hiukan kauempana.
Kahvittelun lomassa saimme kuulla Raija Herrala-Nurmen kertomana lyhyen oppimäärän Uudenkaupungin ja Haiduksen saaren historiaa.
Kahvittelun jälkeen tutustuimme Pakkahuoneen vieressä olevan punaisen rakennuksen päädyssä olevaan VASOn näyttelytilaan, jossa on esillä parkkilaiva Warman suurikokoinen pienoismalli (pituus 7,5 m) ja mm. vanhoja venemoottoreita sekä muuta merihistoriallista esineistöä. Siellä myydään myös Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen julkaisemia kirjoja muita tuotteita. Meille toimintapäivään osallistuvien mielestä merkittävin näytteille pantu esine oli eittämättä yli puoli vuosituhatta vanha haapio. Tämän yhdestä puusta veistetyn ruuhen löysi peltoa raivatessaan Metsäpirtistä evakkoon lähtenyt, Pyhärantaan evakkotaipaleensa päätteeksi asettunut, Juho Ahtiainen. Hänen Metsäpirtti-niminen tilansa sijaitsi Metsäpirtintien päässä keskellä korpea. Tila elätti kohtuullisesti vain yhden sukupolven ollen nyt autiona. Murheellista ja tavallaan kohtuutonta – miten valtavan paljon työtä Juho ja lukuisat muut hänen kaltaisensa tekivät rakentaessaan uutta elämää evakkona. Nyt rakennukset rapistuvat ja maat, jotka on raivattu mies- ja hevosvoimin, on ehkä ostanut tai vuokrannut joku suurtilallinen. Juhon poika Matti Ahtiainen (Olisko sitten Pyhärannan Matti) asuu muutaman kilometrin päässä kotitilastaan.
Kahdeltatoista lähdettiin Flik-nimisellä taksiveneellä kohti Haiduksen saarta. Runsas neljä tuntia luonnonkauniissa saaressa kului kuin siivillä: Ongintaa, yhdessäoloa, luontohavaintoja, auringonpaistetta, ruokailua, ohjelmaa, veneilyä ... HIENO PÄIVÄ!

Kuvat puhuvat puolestaan.

SUURKIITOS RAIJALLE HIENOISTA JÄRJESTELYISTÄ!!!

Puinen nelimastoinen moottorikuunari - Odine
Ohjelma
Raija Herrala-Nurmi kertoo päivän ohjelmasta, jota hänen lisäkseen on ideoinut Pentti Ahtiainen. Raija kertoi myös Uudenkaupungin ja Haiduksen saaren historiasta tervetuliaiskahvin nauttimisen lomassa Vason terassilla.

Haapio
Raija Herrala-Nurmi esitelmöi siirtolaisena Pyhärantaan asettuneen Juho Ahtiaisen pellonraivaustyön yhteydessä löydetystä yhdestä puusta veistetystä ruuhesta; Haapiosta. Puu, jota ruuhen valmistamiseen on käytetty, on peräisin mahdollisesti jopa 1300-luvulta.
Taksivene
Ei kun menoksi kohti Haiduksen saarta. Vasemmalla Tarja Ahtiainen, seuraavana Harri ja Riitta Laine sekä taaimmaisina Raija Herrala-Nurmi ja Airi Kosonen.
Päärakennus
Haiduksen saaren vuonna 1926 rakennettu päärakennus.
Saaristolaisidylliä
Saaristolaisidylliä
Matit
Ei Matti ja Teppo vaan Matti ja Matti – Tarkemmin Ahtiaisen Matti Nokialta (Nokian Matti) vasemmalla ja Ahtiaisen Matti Vehmaalta (Vehmaan Matti) oikealla. Aurinko sädehtii.
Onkikisa
Onkimisen ihanuutta - Unelmia ja suuria toiveita siitä valtavan suuresta kalasta. Raija ja Kerttu Saarinen tarkkailevat ongintaa – Vippaskonsteja ei käytetty.
Saalis
Yksi Emilian seitsemästä ”vonkaleesta”.
Saalis
Eemilin ainokainen. Tällä heltisi kuitenkin ongintakisan kakkostila.
Rantakivillä...
Saarisen Markku tarkkailee rantakivikkoa. Siellä on jotakin jännää...
...kyy
...pirun iso kyy, jota Vehmaan Matin Liisi-vaimo ehti tovin sadatella ennen kuin lisää käärmeasiantuntioita ehti paikalle.
Ruokatauko
Maukas kalakeitto lupsakassa seurassa maistui tavattoman hyvältä. Vasemmalla Saarisen ja Kososen Markut ja oikealla Raija ja Harri.
Palkintojen jako
Raija ojentaa ongintakisan ylivoimaiselle voittajalle Emilia Laaksoselle ensimmäisen palkinnon.
Esitelmä
Raija kertoo Sundholman siirtokarjalaisista. Kartan pitelijöinä toimivat Vehmaan Matti ja Laaksosen Mikael.
Kuulijakunta
Raijan selostusta kuunnellaan mielenkiinnolla. Takana Kerttu Saarinen ja Airi Kosonen. Etualalla ovat Liisi sekä Tarja Ahtiainen ja taaimmaisena Kaija Herrala. Tutkailtavana oli Pentti Ahtiaisen kirja: Laatokalta Lautvedelle. Tätä hienoa, Metsäpirtin kalastajia ja heidän työtään arvostavaa, kirjaa toivotaan kovasti saatavaksi myös kotikirjastoihin.
Kohvil
Haiduksen saaren palveluita ja kuljetuksia järjestävän Levoton Satama -nimisen yrityksen vetäjä Janne Laitinen kertoo tarinaa omasta veneestään, jonka siirtokarjalainen sittemmin Pyhärannassa elänyt Aadolf Kurikka aikoinaan rakennutti veneenrakentaja Laulajaisella (Etunimeä ei ole tiedossa – Tietääkö joku tarkemmin, kuka veneenrakentaja saattaisi olla?).
Jannen ilmeikkään ja mielenkiintoisen esitelmän jälkeen katsottiin vielä Metsäpirtin Osuuskaupan hoitajan Filemon Kuopan, kansainvälisestikin palkitun valokuvaajan ja kansanperinteen tallentajan, kalastukseen liittyvistä valokuvista koostettu esitys.
paluu
Kaikki kiva loppuu aikanaan. Hienon retken päätteeksi aletaan olla jälleen lähtösatamassa. Etualalla tähyää maisemia Tapio Ihoheiko. Hänen takanaan on Markku Kosonen. Taaimmaisina ovat Matti ja Matti, sitten Airi Kosonen ja Kerttu Saarinen sekä etummaisina Tarja Ahtiainen ja Marianna Vilen.
Kotisatama
Vason pytinki häämöttää jo taustalla. Etualalla on kuunari Olga.
Markku Laaksonen