Toimintakertomus 2015-2016, Metsäpirtin Ahtiaisten sukuseura ry

Vuosikokous

Vuoden 2015 vuosikokous pidettiin kaksipäiväisenä 12-13.9.2015 Lappeenrannassa. Kokouspaikkana oli loma- ja kokoushotelli Marjola, joka sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Saimaan rannalla noin seitsemän kilometriä Lappeenrannan keskustasta koilliseen. Lauantaina paikalla oli n. 35 osallistujaa ja sunnuntain varsinaisessa vuosikokouksessa osallistujia oli 29. Lauantaina tutustuimme sekä Etelä-Karjalan museoon että Etelä-Karjalan taidemuseoon. Sää oli mitä mainioin koko viikonlopun ajan.

Sunnuntaina ennen varsinaisen vuosikokouksen Harri Laine esitteli pohdintoja Metsäpirtin Ahtiaisten mahdollisesta ”alkukodista” Lappeessa. Paikalla oli Kari Ahtiainen, jonka sukujuuret ovat lähinnä nykyisen Mäntyharjun alueelta. Hän oli kovin kiinnostunut mahdollisesta yhtenevistä sukujuurista Metsäpirtin Ahtiaisten kanssa. Dna-tutkimuksen avulla tämä voitaisiin mahdollisesti todentaa.

Puheenjohtaja Harri Laine toivotti osanottajat tervetulleeksi varsinaiseen vuosikokoukseen. Varsinaisessa vuosikokouksessa Hyväksyttiin tilinpäätös. ja myönnettiin hallitukselle vastuuvapaus. Puheenjohtaja esitteli toimintasuunnitelman sekä tulo- ja menoarvion 20l5-2016. Tulo- ja menoarvioon tuli pieniä täsmennyksiä vuosikokouksen päätösten pohjalta. Puheenjohtaja kertoi Karjala dna-hankkeesta. Päätettiin, että sukuseura maksaa puolet (n. 100€) yhden dna-tutkimuksen kustannuksista. Dna-tutkimuksen verrokkina olisi Kari Ahtiainen Mäntyharjun Ahtiaisista. Tutkimuksen avulla voitaisiin saada selville mm. viitteitä Metsäpirtin ja Mäntyharjun Ahtiaisten mahdollisesta yhteisestä perimästä.

Sukuseuran hallituksen erovuoroiset jäsenet olivat Harri Laine, Raija Herrala-Nurmi ja Riitta Siltanen. Kaikki ovat toimineet kaksi kolmivuotiskautta, joten heitä ei voitu valita jatkamaan hallituksessa. Raija Ahtiainen oli pyytänyt eroa hallituksesta toimittuaan siinä yhden vuoden. Hänelle myönnettiin ero hallituksesta. Ehdotettiin uusiksi hallituksen jäseniksi Jouni Ahtiaista, Matti Ahtiaista Vehmaalta, Tarmo Ahtiaista ja Liisahelena Ståhlea. Muita ehdotuksia ei tullut. Ehdotettuja kannatettiin. Heidät valittiin hallitukseen kolmivuotiskaudeksi (Liisahelena Ståhle valittiin kaksivuotiskaudeksi hallituksesta eroa pyytäneen Raija Ahtiaisen tilalle). Jouni Ahtiaista ehdotettiin ja kannatettiin. Hänet valittiin puheenjohtajaksi seuraavaksi toimintakaudeksi. Harri Laine ja Harri Siltanen valittiin toiminnantarkastajiksi. Heille sijaisiksi valittiin Raija Herrala-Nurmi ja Markku Saarinen. Pöytäkirjantarkastajiksi ja mahdollisten äänestysten ääntenlaskijoiksi valittiin Eeva Laukkanen Lappeenrannasta ja Raimo Ahtiainen Laitilasta.

Sukuseuran seuraava vuosikokous päätettiin pitää yksipäiväisenä Länsi-Suomessa syyskuun alussa 2016. Päätettiin, että keväällä 2016 järjestetään toimintapäivä (ruokaperinteet, piirakat). Todettiin, että sukukirjaa on edelleen. saatavissa. Kirjaa markkinoidaan erilaisten tilaisuuksien yhteydessä. Aineistoa täydennetään ja aineiston keräystä ja käsittelyä jatketaan. Sukukirjan myynnistä johtuvien poikkeuksellisen suurien tulojen/liikevaihdon johdosta seura on ollut arvonlisäverovelvollinen n. kahden vuoden ajan. Tämä arvonlisäverovelvollisuus jatkuu edelleen. Suku-seuran ALV-liikenne on kuitenkin niin pientä (samoin kuin liikevaihto kirjamyynnin laannuttua), että perusteita ALV-velvollisuudelle ei ole. Tilannetta seurataan ja arvioidaan sopiva ajankohta arvonlisäverovelvollisuuden lakkauttamiselle. ALV-kausi päättyy kalenterivuoden lopussa.

Toimintaa

Hallitus on pitänyt järjestäytymiskokouksen lisäksi kaksi varsinaista kokousta ja kaksi Skype-kokousta. Lisäksi on pidetty yhteyttä sähköpostitse. Jäsenlehti ilmestyi keväällä.

Sukuseura vietti iloiset pikkujoulut Loimaalla Katinhännän Kievarissa 12.12.2015. Osallistujia oli likipitäen neljäkymmentä ja iloinen puheensorina täytti ruokasalin. Jouluaterian lisäksi ohjelmassa oli mm. Joulupukin vierailu sekä reipasta haitarimusiikkia Tytti Pelkosen esittämänä - pääsipä vieraat itsekin laulamaan. Illan aikana kuultiin myös jouluevankeliumi karjalan murteella. Kesällä järjestetystä kotiseutumatkasta kuultiin matkakertomus kuvien kera. Illan tunnelma oli lämmin ja välitön.

Ypäjälle Hevosopiston maisemiin kerääntyi huhtikuussa kaikkiaan 32 henkeä Ahtiaisten sukuseuran kolmatta Perinneruokapäivää viettämään. Koulukeittiö täyttyi eri- ikäisistä pulikan käyttäjistä ja kuoren rypyttäjistä, mutta niinpä sitten valmistakin syntyi.

Karjalan Liiton 68. kesäjuhlat pidettiin 17.-19.6.2016 Seinäjoella. Kaksipäiväiset juhlat kokosivat yli 15 000 osallistujaa. Markku Saarinen edusti sukuseuraamme kesäjuhlilla.

Seuran nettisivuilla on julkaistu ajankohtaisia tiedotteita. Nettisivuilta löytyy myös esim. sukuseuramme ja sukunimen historiaa, jäseneksi liittymisohjeet. luottamushenkilöiden yhteystiedot, uusimmat uutiset sekä myyntituotteet. Eri vuosien jäsenlehdet ovat luettavissa netissä. Sukuseurallamme on myös facebook-sivut. Tähän sukuseuran facebook-ryhmään liittymiseen tarvitaan sähköpostiosoite. Tiedottamiseen käytetään myös facebook-sivuja.

Seuran jäsenistö

Sukuseuran jäsenmäärä on pysynyt samana kuin viime toimikautena. Sukuseuraan kuuluu 198 varsinaista ja kolme nuorjäsentä. Uusia jäseniä liittyi kolme. Poisnukkuneita ei ole tiedossa.

Metsäpirtin Ahtiaisten sukuseuran hallitus