Toimintakertomus 2014-2015, Metsäpirtin Ahtiaisten sukuseura ry

Vuosikokous

Vuoden 2014 vuosikokous pidettiin Loimaalla Sarka-museon tiloissa 6.9.2014. Osallistujia oli 50. Aluksi oli mahdollisuus tutustua museon pihalla pidettyihin sadonkorjuu- ja käsityömarkkinoihin. Puolilta päivin ruokailun jälkeen siirryimme Riihi-kokoustilaan. Metsäpirtin Ahtiaisten sukuseuran hallituksen puheenjohtaja Harri Laine toivotti vuosikokousväen tervetulleeksi. Aluksi Tytti Pelkonen veti räväkällä otteella kokousväen mukaan laulun lumoihin. Seuraavaksi Markku Laaksonen johdatteli kokousväkeä muistelemaan sitä, millaista elämä Metsäpirtissä oli 1930-luvulla. Ennen virallista vuosikokousta Harri Laine kertoi vielä, että sukukirja saadaan jakeluun ennen vuodenvaihdetta. Harri vastasi myös moniin sukukirjaan liittyviin kysymyksiin.

Viralliseen vuosikokoukseen osallistui 45 seuran jäsentä tai heidän läheistään. Puheenjohtaja Harri Laine avasi kokouksen. Aluksi vietettiin hiljainen hetki poisnukkuneiden neljän jäsenen muistoksi. Hallituksen erovuoroisia jäseniä olivat Katariina Ahtiainen, Matti Ahtiainen Nokialta ja Matti Ahtiainen Vehmaalta. Kaikki ovat toimineet kaksi kolmivuotiskautta, joten heitä ei voitu valita jatkamaan hallituksessa. Uusiksi jäseniksi ehdotettiin ja valittiin seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi Markku Laaksonen, Markku Lemmetti ja Raija Ahtiainen. Vuosikokous valitsi Harri Laineen puheenjohtajaksi seuraavaksi toimintakaudeksi. Toiminnantarkastajiksi valittiin Kari Ahtiainen ja Raimo Ahtiainen. Heille sijaisiksi valittiin Tarmo Ahtiainen ja Risto Ahtiainen. Vuosikokouksen jälkeisessä hallituksen järjestäytymiskokouksessa valittiin varapuheenjohtajaksi Raija Herrala-Nurmi, sihteeriksi Markku Laaksonen ja rahastonhoitajaksi Markku Lemmetti.

Sukukirja

Ahtiaisten sukuseuran toimittama sukukirja julkistettiin itsenäisyyspäivänä 2014 Uudessakaupungissa. Ahtiaiset Metsäpirtistä maailmalle –kirjassa on lähes 600 sivua. Kuvausta Metsäpirtistä ja suvun vaiheista on noin 200 sivua, sukutauluja hakemistoineen yhteensä noin 400 sivua. Sukututkimus käsittää 2061 perhetaulua ja noin 8000 eri henkilöä, joista yli 5500 Lauri Ahtiaisen jälkeläisiä. Kirjassa on mustavalkokuvitus, jota lopulta saatiin koottua suvun jäseniltä ilahduttavan paljon.

Sukukirjatoimikuntaan kuuluivat työn päätösvaiheessa Ilmi Pesonen, Pentti Ahtiainen, Niilo Kiiski, Raija Herrala-Nurmi, Markku Lemmetti ja Harri Laine. Sukuseuran hallitus järjesti kirjalle sen arvon mukaisen julkistamistilaisuuden ravintola Orren Krouvissa Uudessakaupungissa. Paikan päälle saapui lähes 50 kirjasta kiinnostunutta sukuseuralaista. Paikalla oli myös osa sukukirjatoimikunnasta kertomassa kirjasta ja juhlistamassa julkaisua. Turussa järjestettiin 7.12. tilaisuus, josta kirjaa saattoi käydä noutamassa. Tilaisuudessa kävi vajaat 20 henkilöä.

Suomen Sukututkimusseuran Vuoden sukukirja –kilpailu järjestettiin tänä vuonna 25. kerran. Kilpailun tulos julistetttin Valtakunnallisilla sukututkimuspäivillä Salossa lauantaina 14.3.2015. Sukukirjakilpailuun osallistui 61 vuoden 2014 aikana ilmestynyttä sukukirjaa tai vastaavaa teosta, jotka määräaikaan mennessä oli toimitettu Suomen Sukututkimusseuran kirjastoon. Meidän hieno sukukirjamme ei päässyt palkintosijoille tässä kilpailussa. Sukukirjatoimikunta on pitänyt lopetuskokouksen.

Sukukirjan runsaan 520 kappaleen painoksesta oli kesäkuussa 2015 myymättä enää noin 120 kirjaa. Sukukirjasta on ollut lehtiartikkelit mm. Uudenkaupungin Sanomissa, Vakka-Suomen Sanomissa ja Kauhajoki-lehdessä. Lisäksi kirjaa on esitelty useissa tilaisuuksissa: Vakka-Suomen kansalaisopiston Uudenkaupungin Karjalainen perinnepiiri 3.3. (26 henkilöä), Turun Seudun Metsäpirttikerho, Raisio 5.3. (34 henkilöä), Saaroisten kyläyhdistys, Mynämäki 14.3. (10 henkilöä), Suvannon seudun sukututkimuspiiri 24.9,2014 (20 henkilöä) ja 24.1.2015 (20 henkilöä) , Metsäpirtti seuran vuosikokous 30.3 (n. 20 henkilöä).

Sukukirjatoimikunnan ja muiden seuran jäsenten lisäksi sukukirjaa on myynyt Uudessakaupungissa kirjakauppa Kirja-Vakka 47 kpl.

Sukukirjan myynnistä johtuvien poikkeuksellisen suurien tulojen/liikevaihdon johdosta seura on joutunut arvonlisäverovelvolliseksi keväällä 2015. Hallitus huomasi tilanteen tammikuun lopussa ja ryhtyi tarvittaviin toimiin. Seuralle on haettu y-tunnus (2680908-6). Metsäpirtin Ahtiaisten nimenkirjoittajat (puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, rahastonhoitaja ja sihteeri) on päivitetty yhdistysrekisteriin kuluvan vuoden helmikuussa. Arvonlisäverovelvollisuus alkaa taannehtivasti 1.6.2014, mutta vielä 31.12. ei ollut tiedossa, että alv-velvollisuuden alaraja, 8500 € liikevaihto tilikauden aikana, tulee ylittymään, joten vuosi-ilmoitusta ei voitu tehdä silloin. Se tehtiin vasta tilikauden 31.5.2015 päätyttyä ja tilinpäätöksen valmistuttua. Tilinpäätöksen ja alv-menettelyn monimutkaisuuden takia hallitus päätti, että seura käyttää apuna tilitoimistoa. (Tilitoimisto Liisa Aaltonen Ky, Uusikaupunki).

Vuoden 2014 puolella seura maksoi laskuihin sisältyvää arvonlisäveroa 1165,75 €. Kirjojen myynnistä kertyi tilitettävää veroa 575,85 €, joten seura saa verottajalta arvonlisäveron palautusta 589,90 €. Koko tilikauden 1.6.2014-31.5.2015 ajalta sukuseura on oikeutettu yhteensä 692,80 € palautukseen. Kuluvalla tilikaudella arvonlisäverotuksen raja ei enää ylity, mutta ilmoitusvelvollisuus jatkuu. Joudumme tekemään vuosi-ilmoituksen vuodelta 2015, mutta myöhemmin ilmoitusvelvollisuus voidaan lopettaa, jos mitään myyntiä ei ole. Seuran mahdollinen tuloverovelvollisuus selviää vasta jälkikäteen.

Toimintaa

Hallitus on pitänyt järjestäytymiskokouksen lisäksi kaksi kokousta. Lisäksi on pidetty yhteyttä sähköpostitse. Jäsenlehteä ei ilmestynyt, sillä toimijat ansaitsevat hengähdystaukoa sukukirjan valmiiksi saattamisen johdosta. Seuran nettisivuilla on julkaistu ajankohtaisia tiedotteita mm. sukukirjaan ja kotiseutumatkaan liittyen. Nettisivuilta löytyy myös esim. sukuseuramme ja sukunimen historiaa, jäseneksi liittymisohjeet. luottamushenkilöiden yhteystiedot, uusimmat uutiset sekä myyntituotteet. Eri vuosien jäsenlehdet ovat luettavissa netissä. Sukuseurallamme on myös facebook-sivut. Tähän sukuseuran facebook-ryhmään liittymiseen tarvitaan sähköpostiosoite. Tiedottamiseen käytetään myös facebook-sivuja.

Karjalan Liiton 67. kesäjuhlat pidettiin 13.-14.6.2015 Hyvinkäällä. Kaksipäiväiset juhlat kokosivat yli 12 000 osallistujaa. Markku Saarinen edusti sukuseuraamme kesäjuhlilla.

Kotiseutumatka

Seura järjesti kotiseutumatkan 4-7. kesäkuuta. Matkan vastuullisena järjestäjänä toimi Matka-Viitala Loimaalta. Seuran puuhanaisena järjestelyissä toimi Marjatta Huhtala apunaan Päivi Laaksonen. Matkan tukikohtana toimi Losevo-hotelli Kiviniemessä. Sieltä käsin tehtiin päivämatkat Metsäpirttiin ja Konevitsan luostarisaarelle. Paluumatkalla poikettiin Viipurissa. Matkan aikana Raija Herrala-Nurmi jakoi mittavaa Karjala-tietämystään matkalaisille. Ikimuistoiselle, hienosti järjestetylle, matkalle osallistui 28 sukuseuran jäsentä tai heidän läheistään.

Seuran jäsenistö

Sukuseuran jäsenmäärä on ylittänyt kuluneena toimikautena 200 jäsenen rajan. Sukuseuraan kuuluu 198 varsinaista ja kolme nuorjäsentä. Uusia jäseniä liittyi kolme. Poisnukkuneita ei ole tiedossa

Metsäpirtin Ahtiaisten sukuseuran hallitus