Metsäpirtin Ahtiaisten lehti
maaliskuu 2008
Heikki Ahtiaisen muistoksi
Seuramme kunniapuheenjohtaja ja perustajajäsen Heikki Ahtiainen kuoli 14.4.2007. Heikki syntyi Metsäpirtin Marttinan kylään, Aholan taloon 1.5.1921. Hänen isänsä oli Matti Tuomaanpoika Ahtiainen (s. 1882) ja äitinsä Helena Heikintytär Ahtiainen (s. 1887). Helena Ahtiaisella oli aiemmasta avioliitosta kaksi poikaa, Albert ja Aleksanteri Urpanen. Perheeseen kuului lisäksi kaksi nuorempaa sisarta Anna Maria ja Ida. Perheen toimeentulo perustui maanviljelyyn ja kalastukseen.
Talvisodan sytyttyä Heikin evakkomatka suuntautui Rantasalmelle ja Jalasjärvelle. Talvisodan aikana Heikki oli linnoitustöissä. Jatkosodassa hän joutui rintamalle ja haavoittui. Seurauksena oli pitkäaikainen oleskelu sotilassairaalassa ja 50 % invaliditeetti. Kuntouduttuaan Heikki toimi jonkin aikaa kartanpiirtäjänä. Kun nuoriso-ohjaajakoulutus 1940-lopulla Suomessa aloitettiin, Heikki osallistui alan ensimmäiselle kurssille Järvenpään seurakuntaopistossa. Valmistuttuaan hän toimi nuoriso-ohjaajana ja piirisihteerinä Pohjanmaalla. Heikki jatkoi opintojaan seurakuntaopistossa ja valmistui diakoniksi ensimmäiseltä järjestetyltä diakonikurssilta. Kurssin jälkeen löytyi työpaikka Asikkalan seurakunnasta vuonna 1955. Siellä hän työskenteli eläkkeelle jäämiseensä asti hoitaen monenlaisia seurakunnan tehtäviä nuorisotoimesta vanhustenhuoltoon ja kirkkoherranviraston hoitamiseen.
Puolisonsa Anna-Liisan (os. Beyer) Heikki tapasi Rantasalmella. He avioituivat vuonna 1953. Perheeseen syntyi kolme lasta, kaksi poikaa ja tytär.
Heikillä oli monia harrastuksia. Urheilu oli aina ollut hänelle mieluisa harrastus. Veteraaniurheilussa hän voitti useita Suomen mestaruuksia erilaisissa heittolajeissa. Hän harrasti kalastusta, puutarhanhoitoa, kuvanveistoa sekä kivitöitä. Heikki harrasti myös lausuntaa ja julkaisi vuonna 1996 runokasetin: ’Muistojen matka Talvisodan Taipaleenjoelle’. Hän osallistui myös aktiivisesti yhdistystoimintaan ja oli mm. perustamassa Suomen diakonialiittoa, jonka ensimmäinen puheenjohtaja hän oli.
Heikki oli työnsä yhteydessä tehnyt sukuselvityksiä ja ryhtyi eläkkeelle jäätyään tutkimaan myös omaa sukuaan. Arkistojen uumenista hän löysikin Karjalan kannaksella Metsäpirtin Viisjoella asuneen talonpojan Lauri Ahtiaisen. Heikki teki mittavan työn kartoittaessaan arkistojen perusteella Laurin jälkeläisiä. Ehkä vielä isomman työn Heikki teki käymällä tapaamassa ja haastattelemalla löytämiään ’uusia sukulaisia’ ja kytkemällä näin arkistojen historian nykypolveen. Tämän toiminnan tuloksena perustettiin vuonna 1993 Metsäpirtin Ahtiaisten sukuseura, jonka ensimmäisenä esimiehenä Heikki toimi parin vuoden ajan. Luovuttuaan puheenjohtajan tehtävästä Heikki osallistui aktiivisesti Seuran toimintaan kunniapuheenjohtajana.
HL

edellinen sivu
seuraava sivu
sisällys