Metsäpirtin Ahtiaisten lehti
maaliskuu 2008
Kenttäpostikonttori No 8 23VIII41
Terveiseni täältä Karjalan kunnailta. Olemme rientäneet tänne jo hyvin pitkälle ja tutuille maille. Terveiseni myös enolasta tai heidän kotikonnultaan. Valtasimme maanantai iltana sen kylän ja eilen kävin katsomassa onko rakennukset kunnossa, koska hyökkäyksen aikana joutuivat joukkomme kulkemaan sen verran syrjäistä paikkaa, ettei taloa näkynyt. Heidän talonsa ja rakennuksensa ovat ehyet ja palamatta, mutta kauhistuttavassa kunnossa. Kun menin rakennukseen sisään oli niin paha haju, ettei oikein voinut henkittää, sillä kaikki tavarat oli hajalla ympäri huonetta, mädännyttä lihaa, suolia ym lojui lattialla. Stalinin ja Leninin kuvat koristivat seiniä jotka revin pois. Talo oli ollut asuttu niinkun muutkin talot yleensä täällä. Onpa talossa joko harrastettu uskontoakin tai sitten pilkattu, koska Neitsyt Maarian komea koristettu kuva oli kamarin seinällä. Kaikki muuten todisti kiirettä lähtöä ja muutonkin ovat ryssät pitäneet kauhistuttavaa siivoa.
Heinä on näillä main tehty ja tadoissa. Ruista on kylvetty enon maillekin ainakin toistakymmentä hehtaaria ja leikkuukin on alussa. Viljat ovat ylen heikonlaisia ja kylvetty harvaksi sekä ei tietystikään ole maita lannoitettu. Perunaa on myös kylvetty. Kalusto yleensä mikä tänne on jäänyt, on kerätty kolhooseihin ja talot numeroitu eikä mitäään ole ollut aika korjata pois.
Mattia tapasin eilen. Nyt ei ole aikaa enempää kirjoittaa sillä meidän täytyy lähteä. Vastaanotto on täällä tulista, sillä ryssät pitävät puoliaan epätoivon vimmalla.
Paljon terveisiä

edellinen sivu
seuraava sivu
sisällys